Asuntolaina

Tavallisen ihmisen suurin hankinta on oma asunto. Kaikki eivät asuntoa koskaan osta omaksi ja moni tekee asuntokaupan ja asuntolainan monta kertaa elämänsä aikana.

Asunnon ostaminen omaksi on yleensä kannattavaa silloin kun on vakituiset tulot. Tällöin se on myös ainoa valtion tukema asumismuoto. Vastaavasti kun vakituisia tuloja ei ole, niin silloin kannattaa asua vuokralla. Siihen saa silloin asumistukea.

Asuntolainan kannattaa aina kilpailuttaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että etsitään useita vaihtoehtoja ja valitaan niistä sopivin. Ensin kannattaa tutustua eri luottoyhtiöiden nettisivuihin ja katsoa mitä on tarjolla ja millaisin ehdoin. Sitovan tarjouksen saa yleensä vain käymällä pankissa. Ajanvaraus on lähes aina pakollinen.

Varsinkin ensiasunnon ostajan ensimmäinen ongelma on käsiraha. Pelkästään sitä varten pitäisi säästää aika tavalla. Aiemmin lainaa sai vain kun oli säästänyt tietyn osuuden, esimerkiksi 30% asunnon hinnasta. Vakuusvaatimukset ovat vieläkin tiukat. Käytännössä vaihtoehdot ovat seuraavat:

 1. Säästetään niin paljon, että omarahoitusosuus riittää kattamaan vakuuden. Se kuinka suuri osa ostettavan asunnon hinnasta kelpaa vakuudeksi riippuu pankista ja monesta muusta seikasta.
 2. Otetaan valtion takaus (hoituu pankissa). Valtion takaus kattaa 15% asunnon hinnasta ja itse on silloin maksettava vähintään toinen 15% kauppahinnasta.
 3. Annetaan vakuudeksi jotain muuta kuten kesämökki tai pörssiosakkeita. Ensiasunnon ostajalla on harvoin kumpaakaan. Ja vaikka olisikin niin osakkeet kannattaa yleensä myydä ja käyttää raha asunnon ostoon.
 4. Hankitaan takaaja lainalle. Omaa rahaa ei silloin tarvita mutta silloin ollaan ”vastuussa” takaajille tai oikeastaan toisinpäin. Käytännössä takaajana ovat omat vanhemmat, joskus harvoin isovanhemmat tai muu lähisukulainen. Takaamisesta kun ei ole takaajalle mitään hyötyä, mutta haittaa voi olla vaikka kuinka paljon.

Eräs mahdollisuus on vielä, että osa omarahoitusosuudesta lainataan jonain muuna lainana. Muutama tuhat euroa kulutusluottoa parin kolmen vuoden maksuajalla ei ole kovin vaikea maksaa takaisin, mutta antaa enemmän pelivaraa asunnon hankintaan.

< Etusivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Calendar

 • huhtikuu 2022
  ma ti ke to pe la su
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930