Pikavippi

Pikalaina, pikavippi, pikaluotto tai vain lyhyesti vippi ovat nimityksiä pienelle ja lyhytaikaiselle luotolle. Maksimikoko pikalainalle on noin 500 euroa, sitä suurempia lainoja sanotaan pienlainoiksi tai kulutusluotoiksi. Tässä lyhyttä lainaa kutsutaan pikaluotoksi. Pienintä kokoa ei ole ja väittävätpä jotkin pikalaina yritykset myöntävänsä luottoja yhdestä eurosta ylöspäin. Niin pienessä lainassa on tuskin mitään järkeä. Varmaankin 20 euroa on minimisumma, joka vakavalla mielellä lainataan.

Pikaluottojen laina-ajat ovat tavallisesti viikosta kolmeen viikkoon. Takaisinmaksu on yleensä yhdessä erässä. Jotkut pikalaina yritykset antavat mahdollisuuden maksaa lainaa myös kahdessa erässä. Silloin kyseessä on vähän suurempi laina. Kahden maksuerän laina on esimerkiksi sellainen että lainataan 400 euroa ja maksetaan kahden viikon kuluttua takaisin puolet ja neljän viikon kuluttua loput. Muutamat pikalainaajat antavat hiukan alennusta, jos laina maksetaan takaisin etuajassa. Tämä on oikein hyvä käytäntö ja hyödyttää molempia osapuolia. Lisäksi se kannustaa maksamaan lainan takaisin heti kun se on mahdollista.

Muutamia uusia innovatiivisia tuotteita on tullut markkinoille. Pikalaina yritykset ovat halunneet irtautua ”kiinteä lainasumma”- ”kiinteä maksuaika” ajattelusta. Lainaa voi saada tasan sen summan kuin haluaa ja juuri niin pitkäksi aikaa kuin haluaa. Esimerkiksi jos on tarjouksessa matkapuhelin 85 euroon (norm. 139e) ja tilipäivään on viikko ja kaksi päivää. Otetaan silloin laina tasan 85 euron suuruisena ja laina-ajaksi 9 päivää. Silloin ei makseta mistään turhasta. Pikalaina jopa kannatti tässä tapauksessa, säästyi 54 euroa ja kuluja oli alle kymppi.

Toinen uusi tapa käyttää pikaluottoa on käyttää lainaa kuin luottokorttia. Asiakkaalla on luottolimiitti, ”piikki”, jonka puitteissa lainaa voi nostaa aina halutun summan. Käytettävissä olevan lainan määrä elää sen mukaan kuinka paljon on lainannut tai maksanut lainaa takaisin. Näistä uusista tuotteista enemmän muualla näillä sivuilla.

Pikaluoton hakija tarvitsee lainaa yleensä  johonkin tiettyyn tarkoitukseen.  Ostetaan talvitakki tai lapselle kevätjuhla vaatteet. Vippi maksetaan takaisin seuraavasta tilistä tai muusta säännöllisestä tulosta. Usein pikalainojen kohdalla väitetään niitä otettavan ravintolassa, kun rahat ovat loppu. Pikalaina yhtiöiltä saadut tiedot eivät tue tätä väitettä. Iltakymmenen jälkeen otetut luotot ovat hyvin harvinaisia. Pikavippi yritykset eivät olleet kovin pahoillaan, että lainaaminen kiellettiin öisin. Silloin kun lainaajia ei juuri ollut ja ne harvat joita oli niin olivat useimmiten luottokelvottomia. Moni joutui pitämään lainausta auki vuorokauden ympäri vain imago syistä (”meiltä saa lainaa aina”) nyt voi hyvällä omalla tunnolla pitää puljun kiinni öisin ja silti myöntää lainaa aina (”… kun laki sallii”).

Pikalaina lyhyesti:

 • tavallisesti 50-400 euroa
 • takaisinmaksu 7-21 päivää
 • otetaan tiettyyn tarpeeseen
 • maksetaan seuraavasta ”tilistä”

Pikalaina paikat lista.
<< Etusivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Calendar

 • elokuu 2022
  ma ti ke to pe la su
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031